Тотална смяна на колянна става

Всеки пациент е различен, но обикновено онези индицирани за протезно заместване на колянна става се оплакват от:

Болка, слабост, ограничени движения, не само при интензивна работа, но и при рутинните дейности на ежедневния живот;

Болка, която не се облекчава от консервативни методи на лечение, като понижена активност, лекарства или физиотерапия;

Значителна скованост в ставите и загуба на подвижност;

Рентгенография, която показва напреднал артрит или други дегенеративни изменения.

Обмисляте ли да се подложите на протезиране на колянна става?

Ако четете тази статия, вероятно вече сте обмисляли да се подложите на операция за смяна на колянната става.

Това е чудесно, защотото колянното ендопротезиране се е доказало вече четири десетилетия, като най-добрият метод за облекчаване на остра болка в коляното и възстановяване на двигателната функция при огромен брой пациенти.

Световната здравна огранизация наскоро провъзгласи операцията за смяна на колянната за: “безопасен и икономически изгоден метод за лечение на болка и възстановяване на двигателните функции при пациенти, които не се повлияват от нехирургични терапии. ”

Не всички колянни протези са еднакви.

Напредъкът в областта на колянното ендопротезиране е довел до изработването на коленни импланти, които ще ви помогнат да се чувствате като себе си отново.

Докато четете, отбележете всички аспекти на операцията, които не са ви станали достатъчно ясни.

Вашият лекуващ ортопед ще отговори на всички ваши въпроси, така че вие ​​да се чувствате комфортно и уверено с избрания от Вас план за лечение.

Анатомия и функции на коляното

Коляното е една от най-голeмите стави в тялото и е от основно значение за почти всяка рутинна дейност.

Колянната става се образува от три кости: долния край на бедрената кост (фемур), горния край на големия пищял (тибията), и капачката на коляното

(патела). Дебели и здрави тъкани, наречени сухожилия и връзки, свързват костите и стабилизират коляното.

Гладка облицовка, наречен хрущял покрива краищата на костите и ги предпазва от триене един срещу друг, което позволява гъвкаво и почти  безпроблемно движение.

Хрущялът също така служи като амортисьор, който абсорбира силите, образуващи се между на костите.

И накрая, мека тъкан, наречена синовиална обвивка, която обвива ставата и произвежда смазочна течност, която намалява триенето и износването.


Артрит: основна причина за болка в коляното

Една от най-често срещаните причини за болка в коляното и загуба на подвижност е износването на хрущяла в колянната става. Когато това се случи,

костите се трият една срещу друга, което води значителна болка и подуване – състояние, известно като остеоартрит (травма или директно

нараняване на коляното също може да предизвика остеоартрит). Освен това, без хрущял липсва шок-абсорбция между костите в ставата, позволявайки натоварването да се предава директно в костите и да допринася за болката.

Артритът може да повлияе на един или повече отдели на колянната става.

Консервативните лечения

Консервативното лечение, като например кортикостероидни и нестероидни противовъзпалителни лекарства и физиотерапия могат ефективно да облекчат болката и да възстановят мобилността при някои пациенти, а при други само за определен период от време.

Но при по-тежки увреждания тези подходи могат само да задълбочат проблема. В тези случаи, ортопедичен хирург може да Ви препоръча да се подложите на операция за смяна на колянна става.

Смяна на колянна става

Смяната на колянна става с хирургична процедура, която води началото си още от 1960 год., представлява операция, при която болни или повредени стави се заменят с изкуствени стави, наричени ендопротеза. Протезата е направена от метални сплави и висококачествена пластмаса (имитираща функцията на кости и хрущяли) и има за цел да се движи точно както би се движила ставата на здрав човек. През годините, техниките за протезиране на коленните стави и апаратурата за извършването му са преминали безброй подобрения. Днес, смяната на колянна става e една от най-успешните операции в ортопедичната хирургия.

Повече от 95% от хората, които имат изцяло сменена колянна става претърпяват значително облекчаване на болката, подобряване на подвижността и по-добро качество на живот.


Стандартно лечение, опции:

Повечето хора приемат здравите си коленете за даденост. Те приемат коленете като панти, които дават възможност на крака да се огъва при ходене, бягане, изкачване на стълби и сядане, но те обикновено не мислят за сложната система на сухожилията, ставните връзки, мускули и кости, които позволяват нормалното движение. Те също така не осъзнават, как цялата тежест на тялото се прехвърля чрез коляното им, така че да могат да ходят гладко всеки ден.

Дизайнът на Knee System Single Radius взима всички тези фактори под внимание – не само механиката на движение на коляното, но и възможностите за премахване на болка и възстановяване на движението.

Докато традиционните коленни заместители разчитат на механизъм, който изисква мускулите да работят повече от обикновенно, то Knee System Single Radius позволява извършването на пълна гама от движение по-бързо и без излишни усилия.

Проучванията показват, че пациенти с единичен Radius Knee System имат по-добра функция на квадрицепса и по-малко болки в коляното след операция. Липсата на болка подобрява функцията на мускулите и спомага за по-голяма увереност с всяка стъпка.


Какво обикновено се случва по време на операцията

При операция на коляното, коляното се сгъва и кракът е застопорен. Мускулите се отместват, за да се достигне до фемура (бедрената кост), след това се открива и тибията (пищялната кост). Повредените повърхности в края на бедрената кост се почистват, за да се поставят в колянната протеза.
Големият пищял (тибия) се оформя в горната част и се създава отвор в центъра, за поставяне на тибиалния компонент. Ако е необходимо, капачката на коляното се почиства и се поставя и пателарния компонент.

При необходимост по време на операция се извършват корекции. Компонентите на протезата са циментирани на място, всички захванати сухожилия са освободени и разрезът се затваря.


Рисковете, свързани със смяна на колянна става

Смяната на колянна става е сериозна операция, и като такава, има някои рискове, които трябва да бъдат отбелязани.

Както при всяка голяма хирургична процедура, пациентите които се подлагат на цялостна ставна замяна, са изложени на риск от някои усложнения, по-голямата част от които могат успешно да се избегнат или да се излекуват.

Всъщност степента на усложнение след операция за смяна на колянна става е много ниска. Сериозни усложнения като инфекция на ставата, се срещат при по-малко от 2% от пациентите (Други възможни усложнения включват образуване на кръвни съсиреци и задръстване на белия дроб или пневмония). Говорете с Вашия лекар за цялостна оценка на потенциалните рискове.

Животът след смяна на колянна става

По-голямата част от хората, които са се подложили на колянно ендопротезиране, свидетелстват за драстично намаляване на болките в ставите и значително подобрение на способността им да участват в дейностите от ежедневния живот.
Въпреки това, смяната на колянна става няма да ви позволи да направите повече, отколкото бихте могли преди развитието на ставните проблеми.
Вашият лекуващ лекар ще Ви препоръча подходящото ниво на натовартване след операцията.

Не сте длъжни да живеете с болки в коляното


Вие не сте длъжни да живеете с болки в коляното и с oграниченията, до които те водят в ежедневието. Ако не изпитвате облекчение след прием на
лекарства и други консервативни лечения подмяна на ставата може да Ви осигури облекчаване на болката и ви даде възможност да се върнете към вашите любими занимания. Не забравяйте, че дори ако вашият лекар Ви препоръчва смяна на колянна става, Вие се този, който трябва да вземе окончателното решение.

Крайната цел е Вие да бъдете удовлетворени от избора си и да вземете на най-доброто решение въз основа на вашите индивидуални нужди.

За повече информация се свържете с вашия лекар.